TCG en acupunctuur

TCG en acupunctuur

Acupuntuur informatie

Traditionele Chinese Geneeswijze (TCG) is een geneeswijze die al bestaat sinds ca. 2500 voor Chr. Het is een systeem dat ziektes kan genezen, klachten kan verbeteren en er kan preventief gewerkt worden. Het basisprincipe is circulatie van de levensenergie die door de meridianen (energiebanen) stroomt. Deze circulatie is verstoord als men ziek of uit balans is en kan hersteld worden d.m.v. acupunctuur. Bent u benieuwd wat dit voor u kan betekenen? Neem dan contact met mij op voor een verkennend gesprek of voor een eerste consult.


Meridianen met punten

Acupunctuur berust op het principe dat er in het lichaam energiebanen lopen, meridianen genoemd. Op deze meridianen liggen punten die allen hun eigenschap hebben. Door ondervinding zijn deze punten ontdekt en zo zijn er nu ± 360 bekend. Elk orgaan heeft een gekoppelde meridiaan en bepaalde meridianen hebben een connectie met elkaar. Deze connecties zijn in ieder lichaam hetzelfde.


Acupunctuur is in Nederland een manier van genezen of behandelen die al sinds jaren erkend is. De methode is in de oudheid ontstaan in het Oosten. Allereerst bestonden er nog geen naalden, maar werden er scherpe stenen gebruikt om deze behandelmethode uit te voeren. Later zijn pas de naalden ontwikkeld waarmee de acupunctuurpunten door de huid aangeprikt werden. Dit is de manier waarop deze geneeskunst nog steeds wordt toegepast. Verder is het mogelijk de acupunctuurpunten te behandelen met warmte (Moxa) of magneten op de punten te plakken. Ook cupping is onderdeel van acupunctuur.


Afremmen of versterken

Een acupuncturist gebruikt naalden van zo’n kwart millimeter dun en prikt hiermee in de acupunctuurpunten. D.m.v. deze naalden kan de acupuncturist de energie in de meridianen als het ware gaan sturen. Zo kan hij/zij de energiestroom afremmen (sederen) of juist opwekken (tonificeren). Dit is als het ware het balanceren van yin en yang in het lichaam. 


Wegens hygiëne worden in de  praktijk voor iedere cliënt nieuw verpakte, gesteriliseerde naalden gebruikt. Er is dus geen sprake van hergebruik van naalden zoals volgens Oosters gebruik.Wat gebeurt er tijdens een consult?


Pols en tong.

Tijdens het eerste consult worden er veel vragen gesteld over de leefwijze, de slaap, stoelgang, eten, drinken etc. Vervolgens worden de polsen gevoeld en wordt er naar de tong gekeken. Een Chinees Geneeskundige voelt heel veel aan de pols, zoals de kwaliteit van het bloed en energie. Of het bloed goed stroomt, of er voldoende bloed aanwezig is. Heeft de persoon voldoende energie. Verder kunnen de kwaliteiten van de organen en meridianen gevoeld worden. De tong wordt gezien als de spiegel van het lichaam, hieraan is te zien of de klacht van een interne of van een externe oorsprong is. De dikte en de grootte van de tong vertellen iets over ons lichaam, maar ook de kleur en de vorm van de tong zijn belangrijk, waarbij het tongbeslag zeker net zo belangrijk is voor het stellen van een diagnose als het tonglichaam zelf. Let dan ook op als u op consult komt, de tong ervoor niet te schrapen, dat zou een stuk in de diagnose ontnemen.


Individueel behandelplan

Aan de hand van alle gegevens uit de anamnese (vraaggesprek) en pols- en tongonderzoek wordt een totaal plaatje gemaakt op basis waarvan een individueel behandelplan wordt samengesteld.

Acupunctuur is holistisch, lichaam en geest zijn met elkaar verbonden en behandelt dan ook het overgrote deel aan medische klachten.

Heeft u interesse, wacht niet langer maar maak een afspraak of stuur een mail naar info@coachingpraktijkjsv.nl